Een reactie plaatsen

Neeritter.

De 15e- en 16e- eeuwse kerk van Neeritter heeft nog een oude toren van omstreeks 1200. Deze kerk met wandschilderingen, barokke altaren en een historisch orgel heeft een middeleeuwse toren, die later bekroond is met ‘De Peperbus’. In de omgeving van het oorspronkelijke Frankische pleintje staan onder meer het Kasteel Borghitter, watermolens en een gasthuis.
Kasteel Borghitter is een Classicistisch waterkasteel met een toren uit 1610. Vroeger was het kasteel voorzien van een ophaalbrug, maar tegenwoordig is deze vervangen door een stenen brug.
Kasteel Borghitter werd omstreeks 1839-1842 genadeloos afgesneden van Neeritter doordat de grens met België werd getrokken. De grenspaal die net buiten Neeritter staat is daar in 1843 geplaatst.
Aan de rand van Neeritter bevindt zich het Halfushof, en het ligt tussen de watermolen en het rentmeesterhuis en ademt een heerlijke sfeer.
Het rentmeesterhuis komt uit de 18e eeuw en is momenteel fraai gerestaureerd. Vroeger was een rentmeester de belangrijkste functionaris van de heer van een landgoed. Hij beheerde het goed en inde de pacht en de tienden bij de boeren.
De Armenmolen aan de Molenstraat, is ouder dan de muurankers (1686) aangeven.
In het boek Capitool reisgidsen Noord en midden Limburg word een route vernoemd om de meeste bijzondere dingen te zien.
De start is in de Driessenstraat, langs het ’t Hooge Huys (een klooster), door de Vijverbroekstraat met op de hoek een overdekte waterput op het pleintje, door de Molenstraat langs de Armenmolen, langs de St. Lambertuskerk, terug naar de Driessenstraat langs het oude gasthuis waar Gerard Krekelberg werd geboren, de schrijver van het Limburgs volkslied ‘Waar in ’t bronsgroen eikenhout’, door de Bosstraat langs de grenspaal naar het Halfushof en Kasteel Borghitter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: